Flag_of_the_United_Kingdom.svg

Multi-kulturális csapattal dolgozom

Elizabeth Harrin Shortcuts to Success, Project management in the real world (Gyorsabb út a sikerhez, Projekt menedzsment a valós életben) című könyve nemcsak azoknak ad gyakorlati tudnivalókat akik konkrétan egy projekten dolgoznak. A hagyományos projekt fázisokon túl kitér a humán erőforrás és személyiségfejlesztési témákra is. Külön érdekessége a könyvnek, hogy projekt menedzserek írják le gyakorlati tapasztalataikat projektek vezetésével kapcsolatban.

Mai napig hálás vagyok, hogy felkérést kaptam az egyik fejezet (ráadásul kedvenc témám) megírására. A projektcsapat menedzselése szakaszban a „Ismerd meg a csapatod kultúráját” témában fejthettem ki gondolataimat. Mint ahogy most is, akkor is nemzetközi csapatokkal dolgoztam projekteken. Ha neked is több országból vagy kontinensről vannak munkatársaid akikkel közösen dolgozol, érdemes a következő dolgokat figyelembe venni a munkád során.

          

Az alapvető különbség az emberek között egy multi-kulturális csapatban a nyelv. Bár ez manapaság már egyre kevesebb gondot okoz, hiszen legtöbben beszélik az üzleti élet nyelvét, az angolt. Az üzleti etikett szokások különbözősége viszont már okozhat gondot. Jó tudni, hogy üzleti partnerünk milyen kulturális háttérrel rendelkezik. Néhol csak a meghajlás, nálunk Európában például a kézfogás, és vannak olyan részei a földnek ahol az ölelkezés is elfogadott az üdvözlés során.

Fontos tisztában lennünk az időmenedzsmenttel, nemcsak az időeltolódás, de az egyes helyi szokások miatt is. A megbeszéléseket nagyon összeszedetten kell megtervezni, hogy mindenki számára hatékony időben tudjon a csapat dolgozni. Ehhez ma már sok eszköz áll rendelkezésre, használjunk világzónák átszámítására alkalmas applikációt online.

A valós időben rendelkezésre álló információ fontosságát nem is kell kiemelni a mai üzleti életben. Fontos, hogy legyen egy olyan felület ahol a csapat számára fontos információkat meg tudjuk osztani és mindenki képes legyen azokat feldolgozni, frissíteni.

Fontos ezeknek a kultúrális különbségeknek az ismerete. Amennyiben nem fordítunk rájuk figyelmet késést, költséget és napi szinten streszt okoznak. Ezek pedig összeségében csökkentik a hatékonyságot, a profitot.

Contact Form