Flag_of_the_United_Kingdom.svg

Mi az a globalizáció?

A globalizáció szót egyre többet használjuk a mindennapokban. Globalizált világban élünk, globális piacokon folytatunk kereskedelmet, globalizált eszközökkel dolgozunk. De mi is az a globalizáció?

A globalizáció az a kifejezés, amely azt írja le, hogyan fonódnak egyre inkább össze az országok gazdaságilag és kultúrálisan.

A globalizáció egy a befektetési technológiák és a pénzügyi kereskedelem által vezérelt nemzetközi folyamat. Ez a folyamat hatással van a világon a kultúrális, politikai környezetre, a gzadasági fejlődésre és fellendülésre, valamint az ember fizikai jólétére is a különböző társadalmakban.  

A globalizáció évezredek óta zajlik. Az emberek és később a vállalatok egymástól nagy távolságokra folytattak kereskedelmet. Jó példa erre a középkorból az Ázsiát a mediterrán térségen keresztül Európával és Észak-Afrikával összekötő úgynevezett selyemút.

De mi az ami ennyire felgyorsította a globalizációt a napjainkban?

Az elmúlt 20 évben jelentős fejlődésen ment át mind a kommunikáció, mint a közlekedés.

A speciális ömlesztett áruszállítók és a konténerhajók technológiai fejlődése jelentősen hozzájárult a szállítási költségek csökkenéséhez, így a világkereskedelmi forgalom növekédéséhez. A jelenlegi fejlődés a kommunikációs technológiák területén, főként az emberek számára elérhető internet és email kapcsolattartás bárhol a földön nagy mennyiségű információ elérését teszi lehetővé. Így lehetőség van nagy volumenu termékek gyártására és forgalmazására, szolgáltatások igénybe vételére akár olcsóbb munkaerő felhasználásával.

A kereskedelmi és a technológiai globalizáció hozta magával a kultúrális egyesítést is. Sokkal több lehetőség van akár utazás nélkül idegen kultúrákat megismerni.    

Contact Form