Flag_of_the_United_Kingdom.svg

Ki korán kel, aranyat lel?

Az elmúlt pár év egyik meghatározó olvasmánya számomra Robin Sharma Hajnali 5 óra klub című könyve. Az író üzleti tanácsadóként már több mint húsz éve bemutatta a hajnali 5 órai felkelés módszerét.
Bár általában korán kelő vagyok, de ma már tudatosan hajnali 5 órára állítom az ébresztőt. Már azt is értem, hogy miért van az, hogy sikeres emberek nagy része azt vallja, hogy érdemes korán kelni. Számomra a legfontosabb a reggelben a csend és nyugalom. A mai digitalizált világban nagyon kevés lehetőségünk van napközben egy kicsit megállni és csendben gondolkodni. Hol a telefon csörrög, hol egy üzenet csippog be, de szinte mindig elvonja valami a figyelmünket. Miről? Saját magunkról.
A reggeli egy-két óra én-idő lehetőséget ad arra, hogy csak magammal legyek és csak magammal foglalkozak. Ilyenkor gondolom végig azt, hogy hol tartok a céljaim megvalósításában, miben kell még fejlődnöm, átgondolom az előző nap eseményeinek a tanulságait és természetesen megtervezem a napomat. Mindig szánok időt arra, hogy egy szakmai vagy feljesztő könyvbe, cikkbe beleolvasak.
Többen kérdezték már tőlem, hogy normális vagyok-e, hogy képes vagyok minden reggel ilyen korán kelni. Igen, az vagyok. Sőt egyre „normálisabb” vagyok. A hajnalok segítenek abban, hogy felkészülten és magabiztosan induljak neki a napnak. Összeszedetten állok neki az elvégzendő feladatoknak. Tudom mit csinálok és miért, illetve hogy hova szeretnék a nap végére eljutni. A napi terveimet nyugalomban, minden zavaró tényező nélkül, csak a gondolataimra összpontosítva tudom összeszedni. Ez azt is jelenti, hogy sokkal reálisabban látom a dolgokat. Nem lesznek a céljaim sem eltúlzottak, sem alultervezettek. Ezért napközben sokkal gyorsabban tudom a feladataimat elvégezni és céltudatosan teszem meg a mindig soron lévő következő lépést.

Ha a munkatársaim megkérdezik mit javasolok nekik annak érdekében, hogy jobban tudjanak haladni, mindig ezt mondom: „Szánj időt magadra! Magadra, a gondolataidra, az érzéseidre. Az üzletben a legfontosabb Te vagy! Az, hogy örömmel végezd a munkád. Mert nemcsak a cél a fontos, hanem az odavezető út is.

Contact Form