Flag_of_the_United_Kingdom.svg

A pohár félig üres vagy félig tele van?

Valószínűleg ismered a kifejezést: „A pohár félig üres vagy félig tele van?”

Ha embereknek felteszed ezt a kérdést, néhányan így válaszolnak: „Kár, hogy a pohár nincs tele.” Mások pedig: „Ó, nagyszerű, van mit innom.”

A válasz erre a kérdésre a saját nézőpontunktól függ. Dönthetünk úgy, hogy a pozitívumokat látjuk, vagy úgy, hogy minden helyzetben a negatívumot látjuk.

Bizonyos helyzeteket szörnyűnek vagy elviselhetőnek tekinthetünk, de dönthetünk úgy is, hogy egy kellemetlen helyzetben meglátjuk a tanulandót. Most kérdezd meg magadtól: Mit látsz, amikor egy félig tele lévő poharat nézel? A pohár üres felére koncentrálsz vagy pozitív érzéssel tölt a teli rész? Az élethez negatív hozzáállással rendelkező emberek a hiányra, a szűkösségre összpontosítanak és az üveg üres részét veszik észre. A pozitív hozzáállású emberek látják a pohár teljes részét, boldogok és örülnek, hogy fél pohár ital a rnedelkezésre áll.

Íme néhány példa, amelyek segíthetnek megérteni, hogy milyen típusú gondolatok futnak az elmédben.

Amikor vendégeket vársz és főzöl, mire gondolsz? Azon jár az eszed, hogy tetszeni fog-e az étel a többieknek, vagy örömmel tölt el, hogy vendégeket vársz?

Ha tanulsz valamit, miért tanulsz keményen? Attól félsz, hogy kudarcot vallasz, vagy hiszel magadban, és elvárod, hogy jó eredménnyel zárd a vizsgát?

Meglep, ha jó ötlettel állsz elő, vagy hiszel magadban, és tudod, hogy mindig jó ötletekkel tudsz előállni?

Gyakran óvatos vagy, hogy ne szokj hozzá a jóhoz, ne bízz az emberekben, és ne várj boldogságot, mert ez amúgy sem tart sokáig?

Vagy úgy érzed, hogy megérdemled, hogy szeressenek, boldog és elégedett legyél, és ezt várod el az élettől?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok nagyon világosan meghatározzák hogyan tekintesz az életre és hogy az uralkodó gondolkodásmódod pozitív vagy negatív. Ha rájössz, hogy legtöbbször pozitívan gondolkodsz, gratulálj magadnak. Ha azonban felfedezed, hogy az élethez való hozzáállásod negatív, el kell kezdened pozitív hozzáállásra változtatni.

Miért kell változtatnod a negatív hozzáállásodon?

A pozitív gondolkodás segít hinni magadban. Reményt ad, arra ösztönöz, hogy nehézségek esetén megduplázd az erőfeszítéseidet és a pozitív eredményekre koncentrálj. A negatív gondolkodás arra késztet, hogy mindig legrosszabbtól tarts és a hiányról, a nehézségekről és a katasztrofális helyzetekről szóló gondolatokkal tölti el az elmédet. A pozitív gondolkodás csökkenti a nyugtalanságot, a félelemet és a stressz szintjét, és növeli az önbizalmát. Arra ösztönöz, hogy higgy magadban, cselekedj, ne add fel akkor sem amikor nehézségekkel szembesülsz. Abban támogat, hogy a sikerre és az álmaid beteljesítésére törekedj.

 

Contact Form